Edukacja kulinarna dzieci i młodzieży jednym ze sposobów na zdrowe życie

Zdrowe społeczeństwo jest podstawą państwa. Zdrowsi ludzie żyją dłużej, do późnej starości mogą być wydolni umysłowo i fizycznie, co za tym idzie mogą dłużej i efektywniej pracować, a tym samym zmniejszają się nakłady finansowe na leczenie długotrwałych chorób. Wiele osób cierpi na choroby cywilizacyjne, czyli nabyte poprzez sposób i jakość życia. Jedną z nich jest otyłość, która w konsekwencji prowadzi do wielu schorzeń układów wewnętrznych, oraz cukrzycy. Od czego zacząć zmniejszać tę tendencję? Od edukacji dzieci i młodzieży w temacie sportu i odżywiania się. Dzieci, w których domach jedzenie jest szybkie i byle jakie pod względem składników, chętnie będą sięgać po chipsy, słodycze, fast foody. Śmieciowe jedzenie jest w zasięgu ręki i doskonale zabija uczucie głodu. Już od wczesnych lat należy dziecko zapoznać z owocami, warzywami, procesem obróbki produktów, tak aby nabrało właściwych nawyków żywieniowych. Nauka właściwego jedzenia powinna być traktowana na równi z matematyką czy biologią. Nie ma nic gorszego niż serwowanie dzieciom batoników, słodkich napoi, przetworzonych produktów. To nam, dorosłym powinno zależeć na tym, aby dzieci wiedziały, że marchewka i jabłko są zdrowsze od paczki chipsów.

Leave a Reply

Ciekawe artykuły
  • Czy szkolenia w biznesie są potrzebne?
    Szkolenia biznesowe to swego rodzaju lekcje, które pracownicy co jakiś czas odbywają, aby przyzwyczaić się do tego, że swoją wiedzę oraz umiejętności należy przez cały czas nie tylko utrwalać, ale …
  • Korpus ekspedycyjny
    Z Bostonu wyruszył w 1690 r. pod dowództwem Williama Phipsa korpus ekspedycyjny, bez oporu zajął bezbronną Akadię, obrabował doszczętnie Port Royal i powrócił z bogatym łupem. W roku następnym podobny …